Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

LEHÇEDİZ Veritabanı Aboneliği

Değerli Kullanıcılarımız,

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 2023 yılı için LEHÇEDİZ Sözlüğü’ ne abone olunmuştur.

Erişim adresi: http://lehcediz.com

Kampüs dışından erişim için: https://kutuphane.kastamonu.edu.tr/vetisbt/ 

LEHÇEDİZ Sözlüğü, Türk Edebiyatının tüm tarihsel ve çağdaş metinleri; Türk Dünyası Edebiyatlarının önemli metinleri üzerinde veriler sunan kapsamlı bir veri tabanıdır. İçerisinde yer alan tüm metinlerin her bir sözcük ve sözcük grupları ayrı ayrı anlamlandırılmış ve gruplandırılmıştır. Artık kalın sözlükleri taşımadan; bilimsel araştırmalar için binlerce sayfa çevirmeden saniyeler araştırmalar sonuçlandırılmaktadır. Sadece internet erişimi olan bir sistem ile bilimsel bir kitap veya makale için binlerce veri elde edilebilmektedir. Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe, Çağdaş Türk Lehçeleri, Kütüphanecilik vb. bölümler ve metinler üzerinde araştırma ihtiyacı olan tüm bölümler için ideal ve tek kaynaktır.

 

LEHÇEDİZ, Öncelikli olarak Eski Türk Edebiyatı metinleri üzerine yoğunlaşmış olup sonraki süreçte tarihî metinlere, Halk Edebiyatı ürünlerine, Cumhuriyet Edebiyatı ürünlerine ve son olarak da Türkî Cumhuriyetlerin önemli eserlerine ulaşıp bünyesine katmıştır. Edebî ve Tarihî niteliği bulunan ve bilimsel araştırma yapılabilecek nitelik taşıyan 1300’den fazla eser, proje kapsamında işlenmiş olup bilimsel araştırma yapmaya uygun hâle getirilmiştir.

 

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

 

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Telefon: 0366 280 16 06

E-Mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.